Neuropsykologinen kuntoutus on osa lääkinnällistä kuntoutusta ja se suunnitellaan yksilöllisesti neuropsykologisen tutkimuksen perusteella ja asiakkaan tarpeet sekä elämäntilanne huomioiden. Kuntoutuksen tarkoituksena on lievittää aivojen toimintahäiriön aiheuttamia tiedonkäsittelyn ja käyttäytymisen vaikeuksia, helpottaa psyykkistä sopeutumista sekä vahvistaa itsetuntoa. Tavoitteena on parantaa sekä ylläpitää asiakkaan itsenäistä toimintakykyä, usein tavoitteena on myös opiskelu- ja työkykyedellytysten kohentaminen.
Neuropsykologisesta kuntoutuksesta hyötyvät asiakkaat, joilla on neurologisista sairauksista tai vammoista, neuropsykiatrisista- tai monimuotoisista kehityksellisistä häiriöistä johtuvia tiedonkäsittelyn tai käyttäytymisen vaikeuksia. Neuropsykologinen kuntoutus voi kohdistua muistin, tarkkaavaisuuden, näönvaraisten hahmotustoimintojen, kielellisten toimintojen, toiminnan ohjauksen, ongelmanratkaisukyvyn , tunnesäätelyn ja käyttäytymisen vaikeuksiin.
Neuropsykologisen kuntoutuksen työskentelymuotoina voi olla tiedon jakaminen, uusien korvaavien toimintojen harjoittaminen ja heikentyneiden kognitiivisten taitojen harjaannuttaminen. Psykoterapeuttinen tuki on oleellinen osa neuropsykologista kuntoutusta, tärkeää on myös yhteistyö läheisten kanssa ja erilaisten tukimuotojen piiriin ohjaaminen. Neuropsykologisen kuntoutuksen kustannuksista vastaavat esimerkiksi Kela, vakuutusyhtiöt tai hyvinvointialueet. Otan kuntoutuksen asiakkaiksi yli 16-vuotiaita nuoria ja aikuisia.